O Galeriji

Galerija S iz Koprivnice djelovala je od 1989. do 2013. godine kao jedna od prvih privatnih galerija u Hrvatskoj te je, posebno u razdoblju od 2008. godine u svome reprezentativnom prostoru, predstavila veliki broj suvremenih autora i autorica. Od početka djelovanja dio svoje prakse usmjerila je na tisak grafika i grafičkih mapa, dok je danas, izlažući u raznim prostorima i djelujući kao on-line galerija, usmjerena na tisak grafika novih autora koji pripadaju suvremenim umjetničkim praksama, na multioriginale i multiple te na sakupljanje i prodaju grafika autora i autorica s ovih prostora od 1960-ih do danas.

U svojih 30 godina postojanja Galerija S ustalila se kao prepoznatljivo izlagačko mjesto na našim kulturnim prostorima, a inovativnost sadržaja i aktivnosti dobro je poznata lokalnoj publici i stručnoj javnosti. Kroz afirmaciju mlađih i najmlađih umjetnika, kao i kroz tržišnu verifikaciju već potvrđenih autora, galerija se fokusirala na ponudu djela suvremenih umjetnika i širenje tržišta suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Tako je u spomenutom razdoblju nudila radove oko pedeset hrvatskih autora te je organizirala isto toliko izložbi, umjetničkih događanja, tribina i intervencija u prostoru. Samostalne izložbe u Galeriji S imali su, među ostalim, tada mlade nade hrvatske kulturne scene: Zlatan Vehabović, Gordana Bakić, Sebastian Dračić, Ivan Fijolić, Ivana Franke, Snježana Ban, Mirna Kutleša, Marko Tadić i drugi.

Godinama su se u prostoru galerije održavale izložbe “Točno u podne” na kojima su predstavljeni neki od najvažnijih hrvatskih autora, prisutni u svim pregledima hrvatske umjetnosti kao i u muzejima i galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu: Gordana Bakić, Snježana Ban, Neven Bilić, Romano Baričević, Ivana Barišić, Gordana Bralić, Tomislav Buntak, Nemanja Cvijanović, Viktor Daldon, Boris Demur, Hrvoje Duvnjak, Fedor Fischer, Ivana Franke, Darko Fritz, Petra Grozaj, Duje Jurić, Alem Korkut, Daniel Kovač, Ivan Kožarić, Ivica Malčić, Marijan Molnar, Anita Parlov, Igor Rončević, Ivan Skvrce, Ivan Šeremet, Marko Tadić, SunčanicaTuk, Zlatan Vehabović, Matko Vekić i drugi.

Također, 1991. godine galerija je započela s jednim od svojih najvažnijih programa, tiskanjem i izdavanjem grafičkih mapa/listova, u početku lokalnih autora, a zatim grafičko-pjesničkih te grafičkih mapa/listova hrvatskih autora suvremene umjetnosti mlađe i starije generacije (Sunčanica Tuk&Slavko Jendričko, Marijan Molnar&Branimir Bošnjak, Darko Fritz&Mez, Ivan Šeremet&Goran Rem, Boris Demur&Vlado Martek, Gordana Bakić, Gordana Bralić, Tomislav Buntak, Ivan Čižmek, Viktor Daldon, Eugen Feller, Ivan Fijolić, Ivana Franke, Duje Jurić, Alem Korkut, Ivan Kožarić, Marko Tadić, Matko Vekić, Vlatko Vincek). Naposljetku, kao jedna od važnih djelatnosti Galerije S je izdavačka djelatnost u sklopu koje je Galerija izdala desetak monografija (Sunčanica Tuk, Romano Baričević, Vlatko Vincek i dr.).

Od 2013. do danas Galerija S ne djeluje unutar fizičkog prostora. Galerija S najbolja je adresa za one koji vizualnu umjetnost prihvaćaju kao kulturni izazov, ali joj ne odriču i financijsko-ulagački aspekt.